torek, 3. november 2015

Otroci in hvaležnost

V zadnjem zapisu sem omenila, da nisem največji pristaš komercialnih praznikov (noč čarovnic, valentinovo …). Posebej mi ni všeč dejstvo, da je na svetu veliko praznikov in dni posvečenih veliko bolj pomembnim in srčnim stvarem kot pa zgoraj omenjeni prazniki. Na žalost se pozablja vsebina, bohoti pa se prodaja v trgovinah.

Zato današnji zapis namenjam drugačni temi. Temi, ki si po globokem razmisleku, upam reči  v šoli ne preveč posvečamo oz. izogibamo. Mogoče zaradi njenega verskega prizvoka, ki pa ga mi ne bomo sploh omenjali.
Hvala in prosim sta besedici, ki vedno bolj izginjata iz vsakdana. Vse postaja samoumevno in težko se je zahvaliti za stvari, ki so nam jih seveda »moramo« imeti.

Sama beseda hvaležnost ni tako enostavna za razločit otroku, ampak s kakšno možgansko nevihto (pogovorom o sami besedi in temi, v skupini otrok) bi najverjetneje skupaj sestavili razlago.

Biti hvaležen, zahvaliti se za vse kar imamo. Zahvaliti se staršem, za njihov trud, zahvaliti se sošolcem, ker nam pomagajo, zahvaliti se čistilki, ker vsak dan počisti šoli, zahvaliti se babici in dedku, ker nas pazita ko staršev ni doma … zahvaliti se naravi, za lepe sončne dni in dež, ki napaja zemljo …

In v času, ko mimo naših domov potujejo ljudje, ki nimajo toplega doma in čiste obleke, je zahvala za vse kar imamo še kako potrebna.

(Če kdo želi pogovor in temo razširiti, je tu krasen trenutek, da se pogovorite in pripravite dejavnosti na temo prostovoljstva, dobrodelnosti …).

Spodaj nekaj idej in dejavnosti, ki jih lahko uporabite za pogovor o hvaležnosti.


»Lucky me« ali »Hvala za«
Z učenci lahko iz odpadnega papirja izrežemo poljuben motiv (Štiriperesna deteljica je motiv razširjen ob prazniku Sv. Patrika v ZDA, v našem primeru bi lahko izrezali veliko srce, drevesni list, dlan …) in nanj napišemo vse stvari, za katere bi se radi zahvalili. Mogoče izrežemo več manjših motivov – enega za starše, enega za stare starše, za prijatelja, za druge delavce šole – in vsakemu napišemo zahvalo.



»Drevo hvaležnosti«
Ob začetni dejavnosti (možganska nevihta) lahko skupaj s skupino sestavimo drevo hvaležnosti. Vsak otrok napiše listek za koga ali kaj je hvaležen. Učiteljica lahko napiše na listke imena otrok (kot znak hvaležnosti za vse otroke v razredu).



»Jutranji krog«
V tednu, ki ga boste posvetili hvaležnosti, lahko med jutranjim krogom ali pozdravom, namenite dve besedi tudi temi, čemu bi se ta dan zahvalili (kot razred ali posamezniki).

»Lov za zahvalo«
Dejavnost, ki jo lahko izvedete med razredno uro ali v času podaljšanega bivanja (v razredu ali na igrišču). Učence razdelite v skupine (2-4). Vsaka skupina prejme delovni list (spodaj), barvice oz. svinčnik in samolepilne lističe (Post-it). Njihova naloga je, da v najkrajšem možnem času skupaj najdejo odgovore na vse točke in jih narišejo na samolepilne lističe ter prilepijo na delovni list. Skupine na koncu preberejo in predstavijo njihov »ulov«.



Vaša







2 komentarja: