petek, 10. julij 2015

Zid, zakaj si tako bel?

Šolske počitnice so začele, tako za učence kot za učitelje. Učilnice so prazne in šolski zidovi si lahko končno odpočijejo ušesa. Sedaj ko vse miruje prihaja čas, ko šola lahko poskrbi sama zase. Čistilke, hišniki in drugi šolski delavci si bodo lahko vzeli čas in poskrbeli, da bo septembra šola pripravljena na nove dogodivščine.

To je čas, ko veliko šolskih zidov dobi nove sveže barve. Zamenjajo se oprema in šolski prostori dobijo novo podobo, nov zagon.

Kakšen pa je dober, spodbuden šolski prostor? Kaj si učenci želijo oz. kaj sploh potrebujejo?

Ker mi je ta tema blizu, o njej sem napreč pisala v mojem diplomskem delu, ji želim nekaj besed nameniti tudi tu.

Učenci si želijo BARV!

Šole naj bodo pisane. Vrtci, osnovne šole … niso zapori! So vesele kraji, kjer se imamo lepo! Barve pa nam to sporočajo! 

Otroci stari med 5-8 pozitivno sprejemajo rdečo, oranžno, rumeno in vijolično barvo, negativno pa črno, belo (!), sivo in rjavo. 
Otroci stari med 9-10 let pozitivno sprejemajo rdečo, oranžno in turkizno, negativno pa sivo, rjavo, črno ... 
Najstniki stari med 13 in 14 pa pozitivno sprejemajo modro in oranžno, negativno pa belo (!), črno …

In mi pa imamo tako radi belo, ki z leti še osivi.

 Vir: http://architizer.com/projects/panther-lake-elementary/ 

Učenci si želijo barv tudi na hodnikih in avlah ter seveda v razredu. Različni strokovnjaki poudarjajo pozitiven vpliv barv na počutje.

Šolski hodniki, naj bi bili v barvah šole ali v različnih kombinacijah komplementarnih barv (oranžno – modra, zeleno – rdeča, rumeno – vijolična). Pri večjih šolah, ki imajo veliko hodnikov in nadstropij je priporočeno hodnike pobarva v različnih barvah, saj tako omogočimo lažjo orientacijo.


V razred so dobrodošli predvsem pastelni toni (modre, zelene, rumene). Razred je lahko obarvan v celoti v isti barvi, pomembnejša območja (okoli table) ali v kotičku (bralni kotiček) pa v izrazitejši barvi enakega odtenka.



Moje priporočilo torej je!

Če se letos beli vaša učilnica, poskušajte tisti belini dodati kanček barve. Spodbudite ravnatelje in ostale sodelavce, da v šolo in razred prinesete barvo, veselje in domišljijo.
Barve dokazano vplivajo na boljše počutje. Bela pa ni ena izmed njih.


Vaša


Ni komentarjev:

Objavite komentar